Tisková zpráva                                                                                     zpět na stránku Pro média

Divadlo Kámen – umělecký salón

www.divadlokamen.cz

26.8.2019

 

Divadlo Kámen oživí prostory pražské Invalidovny a uvede dvě premiéry

Novou sezonu zahájí Divadlo Kámen netradičně v historických prostorách pražské invalidovny, kde uvede svou improvizaci jazzového typu Eéliška kolem; během podzimu a zimy představí dvě nové hry: upírskou burlesku Vražda u katedrály a inscenaci S citem vystavěnou na motivech románu Jáchyma Topola Citlivý člověk.

Eéliška kolem

Eéliška se vždy vyskytovala na podivných, polorozpadlých, těžko popsatelných a těžko uchopitelných místech s jemně vyzařujícím géniem loci. Tato místa se dosud vždy přenášela do divadelních prostor. Tentokrát se naopak divadlo přenese do takového místa. Tím místem budou vznešené zaprášené prostory karlínské Invalidovny.

provádějí a jednají: Zdeňka Brychtová, Lenka Chadimová, Kristýna Suchá, Miroslav Paulíček, Petr Odo Macháček

zvukovou stránku obstará: Matěj Kratochvíl – akademický etnomuzikolog a lidový hudebník, který spojuje saxofon, klarinety a fujaru s elektronikou a vytváří tak minimalistické plochy.

KDY: 10. září 2019 od 19.30

ODKAZ: https://www.divadlokamen.cz/eeliska_kolem_zari_2019

 

Vražda u katedrály (foto v tiskovém rozlišení zde: https://divadlokamen.cz/fotografie)

burleskní upírská balada / příběh o neodolatelných bytostech / o otravě Sergeje Skripala v Salisbury v březnu 2018 / režisér v troj až čtyřroli

Jak je pro režijní práci Petra Oda Macháčka, režiséra a uměleckého šéfa Divadla Kámen, příznačné, i v nové inscenaci se prolíná několik zdánlivě nesouvisejících témat – mysticky laděný motiv upírek navazujících erotický vztah s hlavním hrdinou a dokumentárně pojatá sonda do kauzy spojené s pokusem o vraždu dvojitého agenta Sergeje Skripala. Vražda u katedrály se i přes Macháčkův svérázný rukopis určitým způsobem odklání od linie, kterou se hlavní proud dramaturgie Divadla Kámen ubírá, a to hned v několika ohledech. Macháček se totiž rozhodl pojednat aktuální a značně kontroverzní téma vycházející ze skutečných událostí, které přednedávnem rozvířilo neklidné vody mezinárodních vztahů a ponechalo je dosud zčeřené. Navíc se poprvé uchyluje k žánru, který označuje za burlesku. Kromě toho zde autor a režisér sám sebe obsadil do hlavní role a dokonce neváhá tu a tam odběhnout k osvětlovacímu pultu. Jedná se o inscenaci s limitovaným počtem repríz, která kromě uměleckého sdělení nabízí přesah politicko-společenský, přitom ale ponechává na diváku, aby sám rozhodl, kterou z tematických nebo estetických rovin na sebe nechá zapůsobit.

Režisér Petro Odo Macháček k Vraždě u katedrály uvedl: "Burleska je charakteristická fraškovitou, až pokleslou komikou nebo pseudokomikou na hraně únosnosti, a případně také písněmi a popěvky. To odpovídá: v této hře nám není nic svaté," a doplnil: "Upíři a další duchovně-tělesné bytosti nevyhnutelně stojí za existencí a činností zpravodajských služeb. A dále: pojednáváme o plnokrevných lidech, velmi lidských aktérech celého příběhu; upíři (upírky) si určitě takové plnokrevné lidi přednostně vybírají, více jim chutnají."

KDY: 19. září 2019 (premiéra), reprízy: 3. a 18. října 2019

ODKAZ: https://www.divadlokamen.cz/vrazda_u_katedraly

 

S CITEM

jiskřivě bahnivá posázavská love story na půdorysu románu Jáchyma Topola Citlivý člověk / oslavná píseň o nefatální fragmentaci myšlení a lidech s jakýmsi citem

Jako svou druhou premiéru sezony 2019/2020 uvede Divadlo Kámen hru S citem vystavěnou na motivech románu Jáchyma Topola Citlivý člověk, který je mimo jiné charakteristický košatou narativností plnou fatálních zvratů a dílčích epizod a jehož dramatizace tak postavila režiséra Petra Oda Macháčka před nelehký úkol. Také proto se Macháček rozhodl zvolit jeden z fragmentů Topolovy místy až poetizující prózy, motiv, který dle jeho autorské interpretace svým pojetím od román Citlivý člověk abstrahuje a současně autenticky přibližuje atmosféru bahnitých sázavských močálů temně kontrastujících s jiskřivou ryzostí protagonistů jednajících sice tvrdě až živočišně, přesto s citem a opravdovostí vlastní lidem, jejichž filosofií je život sám.

KDY: 21. listopadu 2019 (premiéra)

ODKAZ: https://www.divadlokamen.cz/s_citem

 

Kontakt:

Blanka Křemenová; blankakremenova@gmail.com; tel.: 724 788 040

Fotografie v tiskovém rozlišení: https://divadlokamen.cz/fotografie